LİTVANYA

Litvanya her yıl kar yağışı alır. Ekim-nisan arasında kar yağışlarına sıkça rastlanır. Ülkenin doğu kesimlerinde nadiren, kıyı kesimlerinde ise sıkça fırtına görülür. Litvanya'da yaz mevsimi haziranın ortası ile ağustosun sonu arasında yaşanır. Her ne olursa olsun, Litvanya ziyaretinde yanınıza biraz daha kalın giyisiler ve bir tane yağmurluk almanızda fayda var.
Bir Kuzey Avrupa ülkesi olan Litvanya, “Baltık ülkeleri” olarak adlandırılan üç ülkeden biridir. Baltık Denizi’nin güneydoğusunda yer alan Litvanya, doğuda Belarus, güneyde Polonya ve Kalingrad ile kuzeyde Letonya ile komşudur. 3 milyon insanın yaşadığı Litvanya’nın en büyük şehri ve başkenti ise Vilnus’tur. Resmi dili Litvanya’ca olan ülkede, nüfusun yüzde 84’ü Litvanyalılar, yüzde 6.6’sı Polonyalılar ve yüzde 5.8’i ise Ruslardan oluşur.
Baltık Denizi kıyıları, yüzyıllar boyunca çeşitli Baltık kabileleri tarafından mesken olarak tutulmuştur. 1230 yılında Kral Mindaugas tarafından birleştirilirken Litvanya toprakları, ilk defa bir devlet olarak ortaya çıkmış; Belarus ve Ukrayna’nın tamamı ile Polonya ve Rusya’nın bir bölümünü alarak büyük bir dükalık kurmuştur. Büyük Litvanya Dükalığı 14. yüzyıl boyunca Avrupa’nın en geniş ülkesi olarak varlığını sürdürdü. 18. yüzyılın ikinci yarırısında Ruslar tarafından ele geçirilen ülke, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda bağımsızlığını ilan etti. İkinci Dünya Savaşı’nda Alman Nazi orduları tarafından işgal edilen Litvanya, 1940-1990 arasındaki dönemde ‘Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ adıyla, Sovyerler Birliği’nin oluşturan devletlerden biri oldu.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından pek çok eski Sovyet ülkesi gibi benzer bir yol izleyen Litvanya, Avrupa Birliği ile yakın ilişkiler geliştirmiş, devamında ise birliğe katılmıştır. Litvanya şu anda, Avrupa Konseyi, Schengen ve NATO’nun bir üyesi dururumundadır. Ülke aynı zamanda, ortak para birimi euroya da dahildir.
Eurostat verilerine göre, yüzde 15’lik gelir vergisi oranı ve yüzde 15’lik kurumsal vergi oranıyla Litvaya, Avrupa’da en az vergi alan ülkedir. Kişi başına düşen ortalama geliri AB’nin eski üyelerinin altında olsa da, bu alanda pek çok üye ülkeden de ileridedir.
Litvanya ekonomisinde, biyoteknolojinin ön plana çıktığı bilgiye dayalı teknolojiye doğru tutarlı bir kayma vardır. Bölgenin en büyük biyoteknoloji ve lazer üretici şirketleri bu ülkede faaliyet gösterir. 82 milyar dolar GSMH’ye sahip olan ülkede, kişi başına düşen ortalama gelir 28 bin dolar civarındadır.
Asi, ilginç ve canlı’ bir ülke olarak tarif edilen Litvanya, Avrupa’nın en gizemli ülkelerinden biridir. Litvanya çok nadiren uluslararası basında haber olan bir ülkedir. Ülkenin Baltık kıyıları son derece görkemlidir. Buradaki beyaz kum şeritleri görülmeye değerdir. İç kesimlerde ise yemyeşil ormanlar, muhteşem göller, sulak alanlar ve binlerce göçmen kuş ile gerçek bir doğa harikasıdır. Başkent Vilnus ise pek çok güzelliği bünyesinde barındırır. Gizemli barok avluları, yıpranmış arnavut kaldırımları ve tarihi dokusu ile insanı cezbeder. Litvanya’da, toplam 6 bölge UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Bunlar, Vilnus’un eski şehir bölümü, ülkenin eski başkenti Kernave, Curonian Lagünü, Cross Crafting (Çarmıha gerilmiş İsa), Şarkı Festivali, Litvanya Polifonk şarkıları ve Jeodezik Anıt’tır.
Yaklaşık bir ay sonra Türkiye, Şeker Bayramı tatiline girecek. Pek çok çalışan, cuma gününü de bağlayarak 9 günlük bir...