Stuttgart

Aralık ayından mart ayına kadar devam eden kış döneminin en soğuk ayı ortalama 0 derece sıcaklıkla ocaktır. Yağan karlarsa ancak birkaç gün yerde kalır. Kentin en sıcak ayı olan ağustosta ise ortalama sıcaklık 20 derecedir.
Almanya’nın güneybatısında yer alan Stuttgart, 600 bini aşkın kent nüfusuyla ülkenin en büyük altıncı kenti durumundadır. Stuttgart’ın başkenti olduğu Baden-Württemberg metropolitan bölgenin nüfusu ise 5.5 milyona yakındır. Etrafı halka şeklinde küçük kasabalarla çevrili olan Stuttgart, yoğun nüfuslu bir bölgede yer alır.
Stuttgart, çoğu üzüm bağlarıyla dolu değişik büyüklükteki dağlara, vadilere ve parklara yayılmış sıradışı bir kenttir. Bu nedenle ziyaretçiler, böyle bir şehrin aslında son derece gelişkin bir endüstri kenti olabilmesi konusunda şaşkınlık yaşarlar. Stuttgart ayrıca, bölge yasama meclisi, bölge parlamentosu ve Protestan Bölge Kilisesi’nin merkezidir.
Stuttgart; Mercer’s tarafından yaşanabilirlik sıralamasında dünyanın 30’uncu, Almanya’nın ise 7’nci şehri seçilmiştir. Kent, ekonomik ve sosyal inovasyonda ise 256 şehir arasında dünyada 11, Almanya’da ise Hamburg’un ardından 2’nci sıradadır.
Stuttgart’ın bir diğer ismi ise Schwabenmetropole’dir. Bu isim ise, bölgenin yerlileri tarafından konuşulan Swabian lehçesinden gelmektedir. Bu lehçede şehrin ismi, Schtugert veya Schtuagerd olarak telaffuz edilir. Ancak ekonomik gerekçelerle Almanya’nın farklı bölgelerinden ciddi bir göç almasından dolayı kentte Swabian lehçesini kullananların oranı yüzde 40’a kadar gerilemiştir.
Stuttgart’ta ilk yerleşim izlerine M.S. 1. yüzyılda rastlanır. Ancak asıl Stuttgart’ın 950 yılında kurulduğu düşünülmektedir. Tarihte süvari atlarının yetiştirildiği önemli bir merkez olan Stuttgart, 11. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na bağlı bağımsız bir eyalet olarak varlığını sürdürdü. Eberhard Ludwig’in kentin kuzeyinde Ludwigsburg adında yeni bir şehir kurmasının ardından 18. yüzyılda geçici bir süreliğine yerleşimin olmadığı Stuttgart’ta, Karl Eugen’in 1775 yılında tekrar Stuttgart’a dönerek bir kale yaptırmasıyla yeniden yerleşim başlamıştır.
Nazi rejimi döneminde Stuttgart’ta bulunan Yahudilere uygulanan baskı ve kısıtlamalar nedeniyle bölgede yaşayan Yahudilerin yüzde 60’ı yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmışlardır. Stuttgart’tan alınarak toplama kamplarına gönderilen Yahudilerden sadece 180 tanesi hayatta kalabilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır bombardımana tutulan kent, neredeyse tamamen yerle bir olmuştur.
Stuttgart, tam bir yüksek teknoloji sanayi kentidir. Kentte önde gelen şirketlerden bazıları, Daimler AG, Porsche, Bosch, Celesio, Hewlett-Packard IBM’dir. Aynı zamanda bilim, eğitim, finans merkezidir. Kentte bira ve şarap üreticiliği de oldukça ileri noktadadır.
Turizmde sloganı “Stuttgart daha fazlasını sunar” olan kentte, ulaşımın uluslararası ağlara bağlanması için 21 proje hayata geçirilmektedir. Proje kapsamında kentin logosu değiştirilmiş ve Avrupa’nın yeni kalbi, (Das neue Herz Europas) mottosu kullanılmaya başlanmıştır. Gelişmiş bir şehir olan Stuttgart, iş dünyası açısından da son derece önemlidir. Kentin bu alandakş sloganı ise İş dünyasının gelecekteki buluşma noktasıdır (Standort Zukunft). Stuttgart’ta düzenlenen Stuttgart Bahar Festivali ise görmeye değerdir.
Almanya için bir alışveriş cenneti desek yanlış olmaz. Pazarlar, butik mağazalar, küçük tezgahlar ve büyük alışveriş merkezlerine kadar çok...