HİNDİSTAN

Hindistan Rupisi (INR)
Ilık ve kuru kış aylarının yaşandığı Ekim-mart arası dönem Hindistan'a gitmek için en ideal zamandır. Ancak Hindistan'da enlem farkı, yükselti, rüzgarlar gibi etkenlerle iklim çeşitliliği oldukça geniş bir ülkedir. Bu nedenle programınızı yaparken gideceğiniz bölgeye göre önceden araştırma yapmalısınız.
Yazların yağışlı, kışların kurak geçtiği Hindistan'ın büyük bölümü Muson iklimine sahiptir. Dünyanın en fazla yağış alan bölgesi Çerapunçi, Hindistan'dadır. Ekvator'un kuzeyinde yer alan Hindistan'da aylık sıcaklık ortalaması 25-35°C arasında değişiklik gösterir.
Hintçe, İngilizce

Bir Güney Asya ülkesi olan Hindistan; dünyanın alan bakımından 7. büyük, 1 milyar 276 milyon civarı nüfusuyla da nüfus bakımından 2. büyük ülkesidir. Hindistan’da nüfus artış hızının yüksek olması nedeniyle ülkenin, 20 yıla kadar Çin’in nüfusunu geçmesi bekleniyor. 29 eyalet ve 7 birleÅŸik eyaletten oluÅŸan ülkenin yönetim biçimi, parlamenter sistemin kullanıldığı federal anayasal cumhuriyettir. Bünyesinde birçok dil ve birçok ırk barındıran Hindistan; oluÅŸturulan koruma ortamlarında geniÅŸ bir yaban hayatı çeÅŸitliliÄŸine sahiptir. Güneyde Hint Okyanusu, güneybatıda Umman Denizi, güneydoÄŸuda Bengal Körfezi ile sınırları olan Hindistan; batıda Pakistan, Çin, Nepal, Bhutan; kuzeydoÄŸuda Myanmar ve doÄŸuda BangladeÅŸ ile kara sınırlarına sahiptir. Hindistan’ın baÅŸkenti Yeni Delhi’dir.

“Bharat”

Hindistan’ın ismi India, eski Farsça HinduÅ¡ kökeninden gelen Indus’tan türetilmiÅŸtir. Hindistan ismi, Hindistan anayasasında ve Hindistan’daki birçok yerel dilde Bharat olarak geçer. Bu kelime, Hinduların kutsal kralları Kral Bharata isminden türetilmiÅŸtir.

Güney Asya’da bulunan ilk insan izleri 30 bin yıl önceye dayanıyor. Neredeyse eÅŸzamanlı Mezolitik kaya sanatı siteleri, Madhya Pradesh Bhimbetka kaya sığınakları da dahil olmak üzere, Hint yarımadasının birçok yerinde bulunmuÅŸtur.

M.Ö. 2000’li yıllarda Himalayaları aşıp gelen Aryalılar, Hindistan’da kalıcı bir hayat tarzının temelini oluÅŸturan bir topluluktur. Ümit Burnunu dolaÅŸarak Hindistan’a ulaÅŸan Avrupalılar, 16. yüzyılda burada ilk ticaret merkezini kurdular.

İndus Vadisi Medeniyeti’ne ev sahipliÄŸi yapan Hindistan yarımadası, uzun tarihinin büyük bölümünde ticari ve kültürel zenginliÄŸiyle tanınmıştır. Tarihi bir ticaret rotası bölgesi olarak bilinen ülke, aynı zamanda büyük imparatorluklara da ev sahipliÄŸi yapmıştır. Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizim dinleri Hindistan’da doÄŸmuÅŸ; Zerdüştlük’ün yanı sıra Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam Semavi dinleri Hindistan’a Milattan Sonra ilk bin yıl içinde gelmiÅŸ ve bu dinler farklı kültürleri ÅŸekillendirmiÅŸtir. 18. yüzyılın baÅŸlarında İngiliz DoÄŸu Hindistan Åžirketi ‘nin adım adım ilhak ettiÄŸi ve yönetimine aldığı ülke, 1857’de Hint İsyanı’ndan sonra direkt İngiltere yönetimine geçti. Hindistan, 1947’te Mahatma Gandi’nin önderliÄŸinde yürütülen pasif direniÅŸiyle özgürlük mücadelesinin sonucunda bağımsız oldu.

Bolywood sineması

Hint sineması, dünyanın en ünlü film endüstrilerinden biridir. Özellikle Bolywood sinemasıyla adını duyuran Hint sineması, dünyaya kendini tanıtan önemli bir kültürel araç olmuştur. Bollywood kelimesi, Bombay (Mumbai) ile Hollywood kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur.

Hint mutfağı da, dünyada nam salan Hint özelliklerindendir. Bol baharat kullanımıyla öne çıkan Hint yemeklerinde, et namına sadece tavuk ve deniz ürünleri kullanılır. Ülkede Hinduizm inancı gereği kutsal kabul edilen ineğin eti de kullanılmaz. Bazı Hindular ise hayvansal gıdaların hiçbirini yemez. Bakliyat, meyve ve baharat ağırlıklı Hint mutfağı; mercimek, pirinç, hindistan cevizi ve muz ile bunlardan üretilen ürünleri yaygın olarak kullanır.

Dünyanın en önemli uranyum ve toryum rezervleri

Yer altı kaynakları bakımından zengin olan Hindistan, dünyanın en önemli uranyum ve toryum rezervlerine sahiptir. taş kömürü, demir, bakır, manganez ve çinko; ülkede çıkarılan en önemli madenler arasında yer alır. Demir sayesinde son yıllarda sanayide gelişme hızlanmıştır. Tarım ürünleri ve gıda maddeleri ihraç eden Hindistan, petrol ve çeşitli sanayi ürünleri ithal etmektedir.

Hindistan ekonomisi dünyanın en büyük yedinci nominal GSYİH ve en büyük üçüncü satın alma paritesine sahip. 1991 yılında piyasa temelli ekonomik reformları sonrasında, Hindistan en hızlı büyüyen ekonomilerden biri haline geldi. Ancak yoksulluk, yolsuzluk, yetersiz beslenme, yetersiz kamu sağlığı ve terörizm gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Bir nükleer silah devleti ve bölgesel bir güç olan Hindistan; dünyanın üçüncü en büyük ordusuna sahip ve milletler arasında askeri harcamalarında da dokuzuncu sırada yer alıyor.

Son Eklenen Yazılar

İLETİŞİM

Yeniliklerinizi duyurmak ve seyahat tecrübelerinizi paylaşmak için aşağıdaki adres ve telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.

E: info@yoldasin.com
E: reklam@yoldasin.com
T: (+90 212) 373 92 56
F: (+90 212) 291 55 51
A: Büyükdere Caddesi 16 34360 Şişli / İSTANBUL

Gönderiliyor

©2019 yoldasin.com Her Hakkı Saklıdır

veya

Bilgilerinizi mi unuttunuz?

veya

Create Account