LÜBNAN

Fenike uygarlığının vatanı
Lübnan DoÄŸu Akdeniz kıyısında baÅŸkenti Beyrut olan küçük bir OrtadoÄŸu ülkesidir. Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Kuzeyinde ve doÄŸusunda Suriye, güneyinde İsrail yer alır. Yüzölçümü 10.452 km², nüfusu 3.874.050 ‘dir. Halkın tahminen %64.7’si Müslüman, %35’u Hristiyan, %1.3’ü ise Dürzidir. Lübnan’ın resmi dili Arapça’dır.
Beyrut Lübnan’ın baÅŸkentidir ve nüfusu 1,5 milyonun üzerindedir. Beyrut uzun yıllar OrtadoÄŸu’nun ekonomik, fikri ve kültürel merkezi olmuÅŸ ve OrtadoÄŸu’nun Paris’i olarak bilinegelmiÅŸtir. Ancak 1970’lerden sonra baÅŸlayan toplumsal ve siyasal karışıklıklar ve bu yüzden patlayan Lübnan İç Savaşı (1975-1991) sonucu Beyrut hayatta kalma mücadelesi vermeye baÅŸlamış ve bu öncü özelliÄŸini uzun süreliÄŸine kaybetmiÅŸtir. Lübnan’da yaÅŸanan iç savaÅŸ nedeni ile ülkeden ciddi bir kaçış yaÅŸanmıştır. Büyük çoÄŸunluÄŸu Brezilya’da olmak üzere dünyanın çeÅŸitli ülkelerinde 15 milyona yakın Lübnan kökenli insan yaÅŸar.
İç savaştan önce Beyrut nüfusu içinde Hıristiyan ve Müslümanların sayısı hemen hemen eşitti. Şimdi Müslümanlar çoğunlukta. Halkın büyük çoğunluğunu meydana getiren Araplar, Lübnanlıları, Filistinli mültecileri, Suriyelileri ve başka göçmen Arap cemiyetleri de içine alır. En büyük ve tek etnik azınlık grup Hıristiyan Ermenilerdir. Lübnan’da Hırıstiyan Ermeniler ülke nüfusunun yüzde dördünü oluşturuyor ve çoğu 1. Dünya Savaşı ve sonrasında başta Adana olmak üzerinde Anadolu’dan göç etmiş Ermenilerdir. Lübnan’da yaşayan yeni nesil Ermenilerin bile çok güzel Türkçe konuştuklarına şahit oluyorsunuz. Ancak Hırıstiyan Araplar gibi iç savaş yüzünden ve sonrasında sayıları göçle azaldı ve azalmaya devam etmektedir.
Cami ve kiliseler yanyana
Lübnan’da herkesin çok hoşuna gidecek olan bir şey ise birçok yerde cami ve kiliselerin dip dibe olması. Dünyanın birçok yerinde şahit olamayacağınız bu güzel harmoni, Lübnan’da savaştan önce halkların ve farklı dinlerin nasıl bir arada saygı içerisinde yaşadığını gösteriyor.
Lübnan’ın serbest ekonomi ve döviz sistemi, altın esasına dayalı istikrarlı parası, banka hesaplarının gizliliÄŸini saÄŸlayan kanunları, çekici banka faizleri Beyrut’u Arap zenginlerinin bankacılık merkezi haline getirdi. Lübnan bir anlamda OrtadoÄŸu’nun finans merkezidir. BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nde inÅŸa edilen Palmiye Adası’na da Lübnan bankalarından alınan krediler ile kaynak saÄŸlanmıştır.
Lübnan halen Arap dünyasında kültür ve sanat dünyasına yön veren, trendsetter bir üst kültür durumundadır. Lübnanlılar anadilleri Arapça olduğu halde kendilerinin Arap olmadığına, Fenikelilerin torunları olduklarına inanırlar. Ancak Arap olmadıkları halde Arapçanın en iyi ve üst formunu konuştuklarını da iddia ederler. Lübnan’da ve diasporada yaşayan çok değerli edebiyatçı ve sanatçı hem dünya hem de Ortadoğu literatürüne değer katmışlardır. Bizlerin de çok iyi tandığı Amin Maalouf ve Halil Cibran bunlardan sadece ikisidir. Dünyaca ünlü Kolombiyalı şarkıcı Shakira’nın babası da Lübnanlı bir göçmendir.
Müzik ve eğlenceyi çok seven Lübnanlılar her koşulda eğlenceye zaman ve para ayırıyorlar. Savaşın en yıkıcı olduğu zamanlarda bile ülkede müzik hiçbir zaman kesilmemiş ve hayata bu şekilde tutunmuşlardır. Arap müziğinin en iyi yorumcusu olan Fairouz günümüzde de en çok değer verilen yorumcudur.
Gelişmiş estetik anlayışı
Lübnanlılar estetiğe çok değer verirler. En güzel yerlere konumlandırılmış şehir mobilyaları ve heykeller ile caddeler sokaklar son derece renklidir. Gelişmiş estetik anlayışı bazen sınırları zorlayan boyutlara da ulaşıyor. Zaten çok güzel olan Lübnanlı kadınlar, güzelleşmek için estetik ameliyat olmaktan da hiç çekinmiyorlar. Bankaların bu türden ameliyatlar için kredi verdiği tek ülke Lübnan’dır.
Lübnan bayrağında da yer alan Lübnan sediri koruma altına alınmıştır. Ülkemizde de Antalya ve çevresinde görebileceğimiz bu ağaçların 3000 yaşında olanlarını Kuzey Lübnan’da görebilirsiniz.
Tatil yapmak için vize ile uğraşmak istemeyenler Beyrut turu yapmaya hazırlanın. Lübnan’ın başkenti olan bu şehirde gezilebilecek çok fazla...
Beyrut’un kalbinde hizmet veren Saifi Suites Oteli, Lübnan’ın en iyi kafe, restoran ve gece mekanlarını keÅŸfetmeniz için büyük kolaylık...
Lübnan’ın başkenti Beyrut ile ilgili kurulacak ilk cümle, farklı kültürden insanların bir arada yaşadığı kozmopolit bir şehir olacaktır. Toplam...
Beyrut, OrtadoÄŸu’nun en kadim kentlerinden biridir. Tarihi, kültürü, mutfağı ve kozmopolit yapısıyla özellikle Orta DoÄŸu coÄŸrafyasında önemli bir çekim...
Akdeniz ve Orta DoÄŸu etkilerinin birleÅŸtiÄŸi noktadır Lübnan mutfağı… Bitkiler, zeytin yağı, limon suyu ve sarımsak;  Lübnan yemeklerinin ikonik malzemeleridir....