KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Türk Lirası (TRY)
Kuzey Kıbrıs'a en çok gidilen dönem, nisan-ekim arasıdır. Özellikle ilkbahar ayları Kıbrıs, yeni açan çiçeklerle çok caziptir.
Akdeniz ikliminin yaşandığı Kuzey Kıbrıs'ta fazla yağış gerçekleşmez. En soğuk aylarda 7-15 derece arasında sıcaklık yaşanırken sıcak yaz mevsiminde ortalama sıcaklık 28 derecedir.
Türkçe

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs adasının kuzeydoÄŸu kısmını içeren, bağımsızlığı Türkiye Cumhuriyeti dışında dünyanın hiçbir ülkesi tarafından tanınmayan bir ülkedir. KKTC, uluslararası toplum tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kabul edilir.

Akdeniz’in Sicilya ve Sardunya’dan sonra 3. büyük adası Kıbrıs’ın toplam yüzölçümü 9.25 kilometrekare, KKTC’nin yüzölçümü ise 3.24 kilometrekaredir. Kıbrıs adası; kendisine en yakın ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 65 km güneyinde yer alır. Kıbrıs’ın doÄŸusunda Suriye, İsrail ve Lübnan; güneyinde Mısır ve batısında Yunanistan bulunur.

de facto

Uluslararası alanda de facto olarak kabul edilen Kuzey Kıbrıs, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Avrupa Konseyi’ne göre Türkiye’nin iÅŸgali altındadır. Kuzey Kıbrıs, bağımsızlığını ilan etmesinden itibaren Türkiye’nin ekonomik, askeri ve siyasi desteÄŸiyle ayakta durmaktadır. Türkiye’de Yavru Vatan ÅŸeklinde anılan ülke, uluslararası ambargo uygulamaları nedeniyle Türkiye’ye bağımlı bir ÅŸekilde yaÅŸamak durumundadır.

286 bin civarı bir nüfusa sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde nüfus, yerli Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’den giden göçmenlerden oluÅŸur. 1955’ten itibaren ekonomik ve siyasi sebepler, buradaki Türkler’in yurt dışına göç etmelerine sebep olmuÅŸtur.

Yarı baÅŸkanlık sistemiyle yönetilen KKTC’de, cumhurbaÅŸkanı aynı zamanda devlet baÅŸkanıdır. BaÅŸbakan da hükümetin baÅŸkanıdır.

Kültür harmonisi

Kıbrıs, çaÄŸlar boyunca Mısır, Asur, Pers, Eski Yunan, İngiltere gibi daha birçok medeniyete ev sahipliÄŸi yapmıştır. M.Ö. 333’te Büyük İskender’in adayı almasıyla adada Yunan kültürü hakimiyet kazanmaya baÅŸladı. 1571’de Osmanlı İmparatorluÄŸu egemenliÄŸine giren Kuzey Kıbrıs’a ilk yerleÅŸen Türkler, Karaman’dan gönderilmiÅŸtir.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı döneminde Rusya’ya karşı İngiltere’den destek almak amacıyla Kıbrıs, İngiltere’ye kiralandı. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın İngiltere’nin karşısında yer alması sonucu İngiltere Kıbrıs’ı ilhak etti ve 1925 yılında Kıbrıs, kraliyet kolonisi ilan edildi. 1960’ta İngiliz Milletler TopluluÄŸu içinde kalmaya devam eden Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Kurulan bu cumhuriyette Türkler ve Yunanlar da nüfuslarına göre her kurumda temsil hakkına sahip olacaktı. 1963’ten itibaren Yunanlar’ın Türkleri dışlayan politikaları ve saldırıları sonucu 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleÅŸtirildi. 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuÅŸ ve 1983’te de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuÅŸtur. Ancak BirleÅŸmiÅŸ Milletler bu kararı tanımamıştır.

İthalat ve ihracat işlemlerini Türkiye üzerinden gerçekleştirebilen Kuzey Kıbrıs; ticaret, tarım, turizm, eğitimin yanı sıra tarım ve imalat sanayisi ile yönetilen bir ekonomiye sahiptir.

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük gelir kaynaklarından biri turizmdir. Yabani çiçekleri, portakal, limon ve greyfurt aÄŸaçlarının bahar aylarında ülkeye yaydığı koku ünlüdür. Yıl boyu tatil yapılabilecek bir yer olan Kuzey Kıbrıs’ta deniz sıcaklığı en az 6 ay 20 derecedir.

Son Eklenen Yazılar

İLETİŞİM

Yeniliklerinizi duyurmak ve seyahat tecrübelerinizi paylaşmak için aşağıdaki adres ve telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.

E: info@yoldasin.com
E: reklam@yoldasin.com
T: (+90 212) 373 92 56
F: (+90 212) 291 55 51
A: Büyükdere Caddesi 16 34360 Şişli / İSTANBUL

Gönderiliyor

©2019 yoldasin.com Her Hakkı Saklıdır

veya

Bilgilerinizi mi unuttunuz?

veya

Create Account